Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tatlı Su Levreği

Tatlı Su Levreği

Tatlı Su Levreği, bilimsel adı Perca fluviatilis olan Percidae familyasına bağlı ve tüm familyaya adını veren balık türüdür. Bu balık adını verdiği tatlı su levrekleri familyasının temsilcisi olarak kabul edilir. Türkiye'de tatlı su levreği ve kızılkanat levrek gibi adlarla tanınırken yabancı kaynaklarda perch, redfin perch, European perch, reddie, baars, perca, barsch, okun gibi adlarla geçer.

Tatlı Su Levreği Genel Yapısı


Büyük ağızlı, sırtı koyu zeytin yeşili, yanlara doğru ise açık yeşil karın kısmı beyazdır. Yan taraflarında yukarıdan aşağıya 5 – 6 siyah şerit uzanır. Şeritler gençlerde daha belirgindir. Kuyruk yüzgeci gelişmiştir, sırt yüzgeci iki parçalı olup ön parça dikenlidir ve siyah lekeleri vardır. Solungaç kapakları da dikenlidir. Karın ve anüs yüzgeçleri kırmızı, pulları iri, derisi kalındır. Avrupa'da yaygın olarak bulunur. Türkiye'de Kuzey bölgelerde bulunur. Amerika'daki yakın akrabası sarı levrek ile çok benzerler.

Kış sonunda su sıcaklığı 7 dereceyi bulduğunda yumurta dökerler. Gece az akıntılı veya durgun ama yoğun bitki örtüsü arasına dişinin rastgele attığı yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yetişkin bir dişi 100.000'den çok yumurta dökebilir. Yapışkan yumurtalar dipteki ot ve taşlara yapışır. Yumurtlama yaz boyunca sürebilir. 7-8 günde açılan yumurtalardan yavrular çıkar. Yavrular akıntıdan derin sulara taşınır ve orada planktonlarla beslenirler. Birkaç hafta sonra sığ sulara geri dönerler ve orada sivrisinek ve diğer böcek kurtları ile beslenirler. Dişiler 2-3 yaşında yumurta dökmeye başlar. Erkekler Maksimum 60 cm. Boya ve 4 kilo ağırlığa erişebilir ancak bu çok nadirdir. Ömürlerinin 10 yıl olduğu tahmin edilmektedir. Uzun göçler yapabilen balıklardır.

Tatlı Su Levreği Çevreyle Etkileşimleri


Tatlı Su Levreği, bulunduğu sulardaki küçük balıkları, larvaları ve böcekleri yerler. Saldırgan bir yırtıcıdır. Kendi türünün küçüklerini de yiyen bir yamyamdır. Ağır akıntılı veya durgun suları sever. Su bitkileri saklanma ve beslenme ihtiyaçları için önemlidir. Sert akıntıların olduğu nehirlerde sakin koylarda veya ters akıntı ile sakinleşen suları tercih eder. Bulanık su avlanmalarını zorlaştırdığından pek buralarda bulunmazlar. Küçük levrekler sürü halinde gezerken büyükler yalnız dolaşma eğilimindedir.

İlkbaharda yumurta dökümü ve sonrasında sığlıklarda gezer. Yazın daha derin sulardadır. Sonbaharla birlikte yavaş yavaş derinlere iner. Kışın suyun en derin yerlerine çekilir. Avcılığı yumurtlama dönemi dışında yıl boyu hatta kışın buz üzerinde bile yapılır.

Tatlı su levreği atmosfer basıncındaki değişimlerden oldukça fazla etkilenir. Düşük atmosfer basıncında kapalı ve bulutlu havalarda iştahını kaybeder.
Son Güncelleme : 19.01.2024 23:49:12
Tatlı Su Levreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tatlı Su Levreği Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Su Levreği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Folyoda Levrek
Folyoda Levrek
Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan bir görünüme, eşsiz bir lezzete ayrıcalıklı yemeğe dönüşmektedir. Oldukça bol içerikle hazırla...
Levrek Izgara
Levrek Izgara
Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğuyla ilgili efsaneler duyduğumuz ve palamudundan tut levreğine kadar her biri ayrı lezzette o...
Fırında Levrek
Fırında Levrek
Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk denizlerde yaşamını sürdüren bir balıktır. İçeriğinde vitamin ve mineraller bulundurduğundan sağl...
Fileto Levrek
Fileto Levrek
Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile bilinmektedir. Üstelik yapım aşamasında bol sebzeli ve bol baharatlı hazırlanmadı yemeğin besi...
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesli levrek yapılışı oldukça kolay, zahmetsiz ve nefis oluyor. Balığa soğan ve patates eklendiği...
Sebzeli Levrek
Sebzeli Levrek
Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir tarifimiz vardır. Bu tarife göre sebzeli levreği hazırlayalım.Sebzeli levrek için gerekli malz...
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün de ayrı, ayrı bir lezzeti vardır. Fırında, tavada ve kızartarak tüketilen enfes balığın biz b...
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sağlığına oldukça faydalıdır. Her zaman en çok tercih edilen balıklar arasında yer alır ve tüke...
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği Taşı
Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir özellik taşır. İçinde bol miktar da demir bulunduğundan dolayı kansızlığa iyi gelir, çocukların...
Kaya Levreği
Kaya Levreği
Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu pullar derisine yapışmıştır. Yanları kırık beyaz karnının rengi ise güneşe benzer renktedir. Ağzı...
Fırında Deniz Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüsü ile çoğu zaman alabalık ile karıştırılır. Boyları 50-100 cm. Arasında değişir. Ağırlığı ise...
Fırın Levrek
Fırın Levrek
Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık yer alması gereken kişide bağışıklık sistemini güçlendiren, vücutta direnci arttıran, hastalık ...

 

Tavada Levrek
Taş Levreği
Deniz Levreği
Fırında Levrek Nasıl Pişirilir
Fırında Levrek Buğulama
Fırında Kağıtta Levrek
Fırında Levrek Izgara
Fırında Fileto Levrek
Levrek
Mangalda Levrek
Sütlü Levrek
Tereyağlı Levrek
Levrek Sarma
Levrek Çorbası
Levrek Terbiyesi
Kağıtta Levrek
Mantarlı Levrek Buğulama
Fırında Kaya Levreği
Folyoda Levrek
Levrek Izgara
Fırında Levrek
Fileto Levrek
Fırında Patatesli Levrek
Sebzeli Levrek
Fırında Kaşarlı Levrek
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Popüler İçerik
Levrek Sarma
Levrek Sarma
Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden bir...
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası
Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihler...
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi
Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada le...
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek
Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kağıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balı...
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı Levrek Buğulama
Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ...
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği
Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024