Tatlı Su Levreği

Tatlı Su Levreği, bilimsel adı Perca fluviatilis olan Percidae familyasına bağlı ve tüm familyaya adını veren balık türüdür. Bu balık adını verdiği tatlı su levrekleri familyasının temsilcisi olarak kabul edilir. Türkiye'de tatlı su levreği ve kızılkanat levrek gibi adlarla tanınırken yabancı kaynaklarda perch, redfin perch, European perch, reddie, baars, perca, barsch, okun gibi adlarla geçer.

Tatlı Su Levreği Genel Yapısı


Büyük ağızlı, sırtı koyu zeytin yeşili, yanlara doğru ise açık yeşil karın kısmı beyazdır. Yan taraflarında yukarıdan aşağıya 5 – 6 siyah şerit uzanır. Şeritler gençlerde daha belirgindir. Kuyruk yüzgeci gelişmiştir, sırt yüzgeci iki parçalı olup ön parça dikenlidir ve siyah lekeleri vardır. Solungaç kapakları da dikenlidir. Karın ve anüs yüzgeçleri kırmızı, pulları iri, derisi kalındır. Avrupa'da yaygın olarak bulunur. Türkiye'de Kuzey bölgelerde bulunur. Amerika'daki yakın akrabası sarı levrek ile çok benzerler.

Kış sonunda su sıcaklığı 7 dereceyi bulduğunda yumurta dökerler. Gece az akıntılı veya durgun ama yoğun bitki örtüsü arasına dişinin rastgele attığı yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yetişkin bir dişi 100.000'den çok yumurta dökebilir. Yapışkan yumurtalar dipteki ot ve taşlara yapışır. Yumurtlama yaz boyunca sürebilir. 7-8 günde açılan yumurtalardan yavrular çıkar. Yavrular akıntıdan derin sulara taşınır ve orada planktonlarla beslenirler. Birkaç hafta sonra sığ sulara geri dönerler ve orada sivrisinek ve diğer böcek kurtları ile beslenirler.
Dişiler 2-3 yaşında yumurta dökmeye başlar. Erkekler Maksimum 60 cm. Boya ve 4 kilo ağırlığa erişebilir ancak bu çok nadirdir. Ömürlerinin 10 yıl olduğu tahmin edilmektedir. Uzun göçler yapabilen balıklardır.

Tatlı Su Levreği Çevreyle Etkileşimleri


Tatlı Su Levreği, bulunduğu sulardaki küçük balıkları, larvaları ve böcekleri yerler. Saldırgan bir yırtıcıdır. Kendi türünün küçüklerini de yiyen bir yamyamdır. Ağır akıntılı veya durgun suları sever. Su bitkileri saklanma ve beslenme ihtiyaçları için önemlidir. Sert akıntıların olduğu nehirlerde sakin koylarda veya ters akıntı ile sakinleşen suları tercih eder. Bulanık su avlanmalarını zorlaştırdığından pek buralarda bulunmazlar. Küçük levrekler sürü halinde gezerken büyükler yalnız dolaşma eğilimindedir.

İlkbaharda yumurta dökümü ve sonrasında sığlıklarda gezer. Yazın daha derin sulardadır. Sonbaharla birlikte yavaş yavaş derinlere iner. Kışın suyun en derin yerlerine çekilir. Avcılığı yumurtlama dönemi dışında yıl boyu hatta kışın buz üzerinde bile yapılır.

Tatlı su levreği atmosfer basıncındaki değişimlerden oldukça fazla etkilenir. Düşük atmosfer basıncında kapalı ve bulutlu havalarda iştahını kaybeder.
19.01.2024 23:49:12
Tatlı Su Levreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tatlı Su Levreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tatlı Su Levreği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlü Levrek

Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılı...
Devamını Oku

Tereyağlı Levrek

Tereyağlı levrek: Tereyağı lezzeti ile levrek lezzetinin birleşmesi sonucunda oluşan bu ayrıcalıklı tat kişiye lezzet dışında sağlık da kazandırmaktadır. Ana...
Devamını Oku

Levrek Sarma

Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden biri ...
Devamını Oku

Levrek Çorbası

Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihleri arası...
Devamını Oku

Levrek Terbiyesi

Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada lezz...
Devamını Oku

Kağıtta Levrek

Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kâğıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balığı kâğı...
Devamını Oku

Mantarlı Levrek Buğulama

Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ve çok ...
Devamını Oku

Fırında Kaya Levreği

Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürler...
Devamını Oku

Folyoda Levrek

Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan b...
Devamını Oku

Levrek Izgara

Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğ...
Devamını Oku

Fırında Levrek

Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk...
Devamını Oku

Fileto Levrek

Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile b...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Levrek

Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesl...
Devamını Oku

Sebzeli Levrek

Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir ta...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Levrek

Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün ...
Devamını Oku

Kaşarlı Levrek

Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sa...
Devamını Oku

Kaya Levreği Taşı

Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir öz...
Devamını Oku

Kaya Levreği

Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu...
Devamını Oku

Fırında Deniz Levreği

Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüs...
Devamını Oku

Fırın Levrek

Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024