Taş Levreği

Taş Levreği; Kaya levreği veya Granyoz olarak da bilinmektedir. Taş levreği Sciaenidae familyasına ait bir balık türüdür. Ağzının içerisinde bulunan sarı renkten ötürü sarı ağız diye de bilinen bu balık Halili olarak da adlandırılmaktadır. Taş levreğinin eti beyaz ve boyu maksimum iki yüz otuz cm kadardır. Ekonomik açıdan değeri yüksek olan bu balık derin suları sever ve etçil olarak beslenen bir balıktır.
Taş levreğinin etçil bir balık olduğu içini Hamsi ve Sardalya ile beslenmektedir. Uzaktan bakıldığında levreği andırmasından ve mağara dipleri ve kaya dipleri gibi yerlerde yaşama alanı belirlemesinden ötürü taş levreği olarak adlandırılmaktadır. Vücut yapısı itibarı ile iri bir balık olan taş levreği, yanlardan basık bir yapıya sahip olup gözleri ve başı normalden daha büyük bir yapıya sahiptir. Kafa kısmı ve derisi iri pullar ile kaplı olup, pulları derisine iyice yapışmış vaziyettedir. Sırt kısmı ise kirli sarı ve kurşini renklere hâkim bir yapıdadır. Ağız yapısı etçil olmasında ötürü büyük olan taş levreğinin yan çizgileri düzgün ve muntazam bir yapıya sahiptir. Ayrıca kuyruk yüzgeci palet şeklinde ve yüzme esnasında sallana sallana işlev göstermektedir. Gerektiği durumlarda çevik ve atik bir vücuda sahip olmasından ötürü avcı yönü gelişmiştir.

Taş Levreği Üreme


Balığın üreme dönemleri ilkbahar mevsiminde gerçekleşir. Üreme dönemleri ilkbaharda başlayıp ağustos ayına kadar devam eder. Benzerliğinden kaynaklı olarak taş levreği ismini alan balığın eti levrek eti kadar lezzetlidir.
Ülkemizin deniz sularında az olmasından ötürü olta ile avcılı pek olmayan bir balıktır. Taş levreği, deniz balıklarının yetiştiriciliğinde alternatif ürün olarak yetiştirilen bir balık türüdür. Bu balık çiftlikler ilk yetiştirilmesi Fransızlar tarafından 1995 yılında yapılmıştır. Taş levreği yetişkin bir balık olduğunda ortalama olarak yetmiş beş kiloya kadar büyüyebilen bir balıktır. Özellikle Avrupa'da hususi olarak yetiştirilen bir balık olan taş levreği avlaması müthiş bir balık türüdür.

Taş Levreği Avlanması


Bu balığın avlanması için aslında özel bir yeme gerek yoktur. Her çeşit yem kullanılabilen bu balık türünde önemli olan nerede olduğunu bilmek yeterlidir. Taş levrekleri bilinçsiz avlanmadan kaynaklı olarak ülkemizin sularında gitgide azalan bir balık türüdür. Çünkü bu balığın ulaştığı devasa boyutları bilmeyen amatör balıkçılar yakaladıkları orta büyüklükteki balıkları bırakmamalarından dolayı gün be gün azalmaya başlamasına neden olmaktadır. Taş levreğinin tekneden avlanma teknikleri özenli bir şekilde olta takımının hazırlanması gerekmeksizin yapılabilmektedir. Kıyı balığı olarak bilinen bu balık kenarlarda avlanması hem kolay hem de zor olan bir balık türüdür. Nedeni de mağara ve kayalık diplerinde yaşamalarından kaynaklanmasıdır. O nedenle taş levreği gibi balıkların gelişim evrelerini tamamlanmasının beklenmesi hem balığın türünün tükenmesini engelleyeceğinden hem de tek bir balıkla bile gereken balık satışının sağlanacağından habersiz amatör balıkçıların bilinçli bire şekilde avlanmayı öğrenmesi gerekmektedir. Yapısal özelliklerinden dolayı levreğe benzetilmesini avantaj olarak gören balık avcıları taş levreğini yani Granyoz'u levrek olarak satışa sunmaktadırlar. Bu benzerliklerinden ötürü taş levreğinin türü neredeyse tükenmeye yakın hale gelmiştir.
19.01.2024 08:42:43
Taş Levreği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Taş Levreği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Taş Levreği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlü Levrek

Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılı...
Devamını Oku

Tereyağlı Levrek

Tereyağlı levrek: Tereyağı lezzeti ile levrek lezzetinin birleşmesi sonucunda oluşan bu ayrıcalıklı tat kişiye lezzet dışında sağlık da kazandırmaktadır. Ana...
Devamını Oku

Levrek Sarma

Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden biri ...
Devamını Oku

Levrek Çorbası

Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihleri arası...
Devamını Oku

Levrek Terbiyesi

Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada lezz...
Devamını Oku

Kağıtta Levrek

Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kâğıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balığı kâğı...
Devamını Oku

Mantarlı Levrek Buğulama

Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ve çok ...
Devamını Oku

Fırında Kaya Levreği

Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürler...
Devamını Oku

Folyoda Levrek

Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan b...
Devamını Oku

Levrek Izgara

Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğ...
Devamını Oku

Fırında Levrek

Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk...
Devamını Oku

Fileto Levrek

Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile b...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Levrek

Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesl...
Devamını Oku

Sebzeli Levrek

Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir ta...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Levrek

Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün ...
Devamını Oku

Kaşarlı Levrek

Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sa...
Devamını Oku

Kaya Levreği Taşı

Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir öz...
Devamını Oku

Kaya Levreği

Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu...
Devamını Oku

Fırında Deniz Levreği

Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüs...
Devamını Oku

Fırın Levrek

Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024