Levrek

Levrek; Atlantik okyanusu, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz sahillerinde bulunmaktadırlar. Levreğin boyları 40-100 cm arasındadır. Levrekler yaklaşık olarak 8-10 kg ağırlığındadır. Levrek yırtıcı bir deniz balığı olarak bilinir. Küçük ve siyah beneklere sahip olduğundan alabalığı da andırabilir. Eti çok lezzetlidir. En pahalı ve lezzetli balıklardan olan levrek için 'Balıkların Şahı' tabiri kullanılmaktadır.
Levrek balığını iki ana grupta sınıflandırabiliriz.

Tuzlu su levreği; Hanigiller ailesindendir. Ilık ve soğuk denizlerde hayat sürdüren, güçlü ve hızlı bir balık türüdür. Sudak ismiyle de bilinmektedir. Vücudu füzeye benzemekte ve derisi iri pullarla çevrilidir. Sırtı kurşuna benzeyen bir renkte ve karnı gümüş rengindedir. Küçük ve siyah beneklere sahiptir. Dişlerinin üzerinde bile dişlere sahiptir. Etçil ve aynı zamanda yırtıcıdır. Daha çok karides, yengeç, küçük balık ve kurtçuklarla beslenmektedir. Boyları 40 ile 100 cm arasında değişiklik göstermektedir. Genelde 8-10 kg aralığındadır. 15 kg ağırlığında olan tuzlu su levrekleri de bulunmaktadır. Tuzlu su levrekleri kuşkulu balıklar olduğundan daha çok kıyılara paralel olarak tek başına dolaşmaktadır. Oltayla yakalaması zordur. Tuzlu su levreğinin etinde yağ olmaz ve çok lezzetli bir ete sahiptir. Türkiye kıyılarında ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz kıyılarında yaşarlar. Cahil insanlar tarafından dinamitle avlandığından dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Karadeniz'de Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye kıyıların sığ ve sahile yakın olan yerlerinde, Afrika'nın kuzey batı sahillerinde ve Atlantik Okyanuslarında da bulunmaktadırlar.
Bütün mevsimlerde, çoğunlukla mayıs ortalarından ekim ayının sonlarına kadar avlanmaktadır. Genç levreklerin sırtlarında siyah benek bulunmaktadır. Ergin olanların sırtları ise beneksiz ya da koyu renge sahiptir. Ayrıca gıda kaynaklarına sahip olan ringa balıklarını takip ettikleri zamanda süreler halinde dolanmaya başlarlar. Akdeniz'de Mayıs-Ağustos ayları arasında üreme yapmaktadırlar.

Tatlı su levreği; Perca fluviatilis ailesindendir. Ağustos ve Ekim ayları geldiği zaman ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürürler halinde toplanmaktadırlar. Avrupa ve Kuzey göl, nehir ve ırmaklarında ikamet ederler. Tatlı su levrekleri obur ve yırtıcıdır. Tatlı su levrekleri suyun bir metre altında pusu kurarak diğer su hayvanlarını pusuya düşürür. Tatlı su levrekleri 15-60 cm boyları arasındadır. Tatlı su levrekleri 1-3 kg arasında ağırlıkta olurlar. Tatlı su levrekleri Türkiye'de Sapanca ve Küçük çekmece göllerinde bulunmaktadırlar. Tatlı su levreğinin çoğunlukla sırtı siyah-yeşil renklerdedir. Tatlı su levreğinin bedeni sert pullarla örtülüdür ve genelde tek gezerler. Şimşek çakmasından ve gök gürlemesi olduğu zaman derinlere doğru kaçarlar. Tatlı su levrekleri beyaz ve lezzetli bir ete sahip olup sazan balığından daha az kılçığa sahiptirler. Tatlı su levreğinin sindirimleri oldukça kolaydır. Son ve alabalıklardan sonra eti en güzel olan bir tatlı su balığı türüdür.
20.01.2024 00:18:57
Levrek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Levrek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Levrek"
Şükür balık av yasağı kalktı ve tezgahlara çeşit çeşit rengarenk balıklar geldi. Ailece balık yemeyi çok severiz. Büyük balıkların arasında en sevdiğim balık levrektir. Tatlı su ve tuzlu suda yetişen levrekler arasında deniz levreği tercihimdir. Levrek seçerken neye dikkat etmem gerekir?
Kahraman . 02.10.2018 22:36:39

Sütlü Levrek

Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılı...
Devamını Oku

Tereyağlı Levrek

Tereyağlı levrek: Tereyağı lezzeti ile levrek lezzetinin birleşmesi sonucunda oluşan bu ayrıcalıklı tat kişiye lezzet dışında sağlık da kazandırmaktadır. Ana...
Devamını Oku

Levrek Sarma

Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden biri ...
Devamını Oku

Levrek Çorbası

Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihleri arası...
Devamını Oku

Levrek Terbiyesi

Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada lezz...
Devamını Oku

Kağıtta Levrek

Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kâğıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balığı kâğı...
Devamını Oku

Mantarlı Levrek Buğulama

Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ve çok ...
Devamını Oku

Fırında Kaya Levreği

Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürler...
Devamını Oku

Folyoda Levrek

Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan b...
Devamını Oku

Levrek Izgara

Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğ...
Devamını Oku

Fırında Levrek

Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk...
Devamını Oku

Fileto Levrek

Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile b...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Levrek

Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesl...
Devamını Oku

Sebzeli Levrek

Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir ta...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Levrek

Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün ...
Devamını Oku

Kaşarlı Levrek

Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sa...
Devamını Oku

Kaya Levreği Taşı

Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir öz...
Devamını Oku

Kaya Levreği

Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu...
Devamını Oku

Fırında Deniz Levreği

Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüs...
Devamını Oku

Fırın Levrek

Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024