Levrek Balığı

Levrek balığı, günümüzde insanların severek tükettikleri balık türlerinden biridir. Küçük balık türlerine göre biraz daha büyük olan bu balık daha çok fırında pişirilerek tüketilmektedir. Levrek balığı gerek lezzetiyle gerek pişirmesindeki kolaylıkla insanlar tarafından çok sevilir. Özellikle orta boylarda olması nedeniyle kılçığından ayrılması da çok kolaydır.
Zaten bu balığın insanlar tarafından çok sevilmesinde etkili olan en önemli iki etken lezzeti ve kılçığından ayrılması durumudur. Levrek balığı, moronide familyasını oluşturan bir balıktır. Bu familya içerisinde yer alan levrek, ülkemizde bulunan denizlerde yaygın olarak görülmekte ve balıkçıların ağına takılmaktadır. Genellikle soğuk denizlerde yaşayan balık türleri, bu özelliklerine her ne kadar bağlı olsalar bile özellikle Karadeniz Bölgesinde biraz daha yaygındır. Bu nedenle ülkemizde tüketmek amacıyla satışları yapılmaktadır. Levrek balığının diğer balıklara göre önemli bir farklı ise derisinin iri pullarla örtülü olmasıdır. İri pulları sayesinde pişirme sırasında biraz daha yavaş pişerek lezzetinin artması sağlanmaktadır.

Levrek balığı fiziksel özellikleri nelerdir?


Levrek balığının sırt bölgesi oldukça düzgün bir şekil almıştır. Halk arasında sırt kısmı kurşun rengi olan gri bir haldedir. Bu renkte olması aslında bu balığın suda biraz daha rahat bir şekilde görülmesini sağlamaktadır. Özellikle güneş ışığında sırtındaki kurşun rengi bölgesi parlar ve levrek balığını rahat bir şekilde görebilirsiniz.
Balığın karın bölgesi ise daha parlak gümüş rengidir. Parlak gümüş rengi olduğu için ışık olmasa bile bu bölgesinde bulunan pullardan balığı görmek mümkündür. Bazı levrek balıkları küçük boyutlarda ve oldukça benekli bir halde olabilir. Diğer levreklere göre biraz daha korkutucu görünen bu türlerinde de lezzet ve pişirme açısından herhangi bir farklılık olmayacaktır. Benekli olan levrekler daha çok genç ve yeni sezon levrekleridir. Levrek balığının boyundan bahsedecek olursan ortalama bir levrek 70 cm kadardır. Bazı levrekler 40 cm olurken bazıları ise 100 cm'ye kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle diğer balıklara göre biraz daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Levrek balığı ağırlık olarak da biraz fazladır. Yaklaşık olarak 10 kg ağırlığa kadar levrek bulmak mümkündür. Hatta bazen 15 kg kadar levrekler de satışa sunulmaktadır.

Levrek balığı genel özellikleri nelerdir?


Levrek balığı, ülkemizde hemen hemen her mevsim görülebilen bir balık türüdür. Fakat en çok mayıs aylarının ortasında ve kasım aylarının sonlarına doğru çoğalır. Sonbahar aylarında levrek balığı yavrularını alarak sürü halinde ilerlerler. Bu nedenle denizlerde levrek balığı sürüsüne rastlamak mümkündür. Genel olarak levrek balıkları etçil balıklardır. Bu nedenle yırtıcılar arasında yer almaktadır. Deniz altında yırtıcı balıklar arasında yer aldıkları için diğer küçük balıkları parçalarlar. En çok karides ve yengeç gibi su altı ürünleriyle beslenirler. Levrek balığı, üreme zamanlarında yağsız olur. Bu nedenle lezzet açısından ciddi olarak olumsuz şekillerde sonuçlanabilir. Fakat diğer dönemlerde yağlanma arttığı için levrek çok daha lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra özel olarak bazı çiftliklerde levrek balığı üretilmektedir. Üretilen levrek balıkları, direk olarak satışa sunulduğu için biraz daha özenli bir şekilde yetiştirilir. Genellikle çiftliklerde satış amaçlı yetiştirilen levrek balıkları, biraz daha yağlı olduğu için diğer birçok levrekten çok daha lezzetli olmaktadır. Bu nedenle en lezzetli levreği çiftliklerde bulabilirsiniz.
21.01.2024 02:34:30
Levrek Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Levrek Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Levrek Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sütlü Levrek

Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılı...
Devamını Oku

Tereyağlı Levrek

Tereyağlı levrek: Tereyağı lezzeti ile levrek lezzetinin birleşmesi sonucunda oluşan bu ayrıcalıklı tat kişiye lezzet dışında sağlık da kazandırmaktadır. Ana...
Devamını Oku

Levrek Sarma

Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden biri ...
Devamını Oku

Levrek Çorbası

Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihleri arası...
Devamını Oku

Levrek Terbiyesi

Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada lezz...
Devamını Oku

Kağıtta Levrek

Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kâğıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balığı kâğı...
Devamını Oku

Mantarlı Levrek Buğulama

Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ve çok ...
Devamını Oku

Fırında Kaya Levreği

Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürler...
Devamını Oku

Folyoda Levrek

Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan b...
Devamını Oku

Levrek Izgara

Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğ...
Devamını Oku

Fırında Levrek

Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk...
Devamını Oku

Fileto Levrek

Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile b...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Levrek

Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesl...
Devamını Oku

Sebzeli Levrek

Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir ta...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Levrek

Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün ...
Devamını Oku

Kaşarlı Levrek

Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sa...
Devamını Oku

Kaya Levreği Taşı

Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir öz...
Devamını Oku

Kaya Levreği

Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu...
Devamını Oku

Fırında Deniz Levreği

Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüs...
Devamını Oku

Fırın Levrek

Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024