Dişli Levrek

Dişi Levrek; diğer adı da Dicentrarhus labrax olan bu balık denizlerde ve denizlerin nehirlerle birleştği acısu karışımı olan bölgelerinde yaşar. Hani ailesine mensuptur. Fazla gezici olmadığından bu levrekler yerli balık olarak adlandırılır. Küçük yavru halinde gruplar halinde, büyüdüklerinde ise tek başına yaşar. 12 değişik türden meydana gelir.
Yaşam ortamı genellikle karanlık ve kuytu yerler olmaktadır. Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır.

Vücutları füze şeklinde olup, yan çizgide 65-80 adet pulları mevcuttur, omur sayısı 12-13 tanedir. Solungaç kapağı üzerinde dikenimsi çıkıntılar bulunmaktadır. Renkleri; üst kısım koyu gri esmer, alt kısım da beyaz renklere sahiptir. Vücudu pullarla kaplı bir şekildedir. Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen dişi levrek balığı, ortalama 50-60 cm'den 1 metre boyunda ve 10-12 kg. Ağırlığında olur. 40 cm'den küçüklerine İspendek adı verilir. Küçük yavru balıklar besin kaynaklarıdır. Ocak ve Mart ayları arasında 500.000 - 2.000.000 yumurta dökerek yüksek derecede üreme halinde olurlar. Eti en lezzetli balıkların başında olduğundan ülkemizde ekonomik değeri çok yüksektir. Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki tip grubuna ayrılırlar. Sırtlarındaki çok sayıda benek ile grubu belirlenir. Benekli olan levrek türleri Güney Ege Denizinde ve Akdeniz'de bulunur, bayağı levrek ise bütün denizlerimizde görülmektedir.

Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer grubuna girer.
Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden daha büyük ve 20-25 kg ağırlığında olanlarına da rastlanmıştır. Büyük olanlar kıyıya yakın kayalık dipleri, yavru olanlar ise akarsu ağızlarını tercih ederler. Parlak mavi vegri renkteki vücudu sırttan karına doğru inen sarı menevişli çizgilerle dolmuştur. Karnı gümüşi beyazdır.

Eşkine ise bütün denizlerimizde olan kıyıya yakın kayalık diplerde yaşayan bir türlerdendir. Ağırlıkları ortalama 30-600 gram aralığındadır. 3-4 kilo ağırlığında olanlara da rastlanmıştır. Sırt kısmı kambur bir şekilde olup, renkleri koyu kahve ile lacivert arası bir tondadır. Karnı ise sarı-beyaz menevişlidir. Başının içinde, gözlerinin arka kısmında her biri 4-5 gram ağırlığında iki adet beyaz taş benzeri maddeler bulunmaktadır. Halk arasında bu taşların idrar söktürücü özelliği ve böbrek taşı düşürücü etkisi olduğuna inanılır. Sene boyunca yenen levreğin çok lezzetli eti bulunmaktadır. En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başlangıcıdır. Her türlü yemeği yapılmakta olan levreğin buğulaması, fırında kâğıt kebabı ve mayonezlisi nefis olur. Sebzeli/sebzesiz haşlama, tava, şiş, fleto, tereyağlı buğulaması, ızgara, kremalı kâğıt kebabı, salata, plaki de yapılabilecek alternatiflerdendir.
19.01.2024 18:50:07
Dişli Levrek ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dişli Levrek Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Dişli Levrek"
Civa oranı nasıl hamilelikte civa oranı yüksek balıklardan yememiz gerek oyüzden
Sema . 01.07.2018

Sütlü Levrek

Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılı...
Devamını Oku

Tereyağlı Levrek

Tereyağlı levrek: Tereyağı lezzeti ile levrek lezzetinin birleşmesi sonucunda oluşan bu ayrıcalıklı tat kişiye lezzet dışında sağlık da kazandırmaktadır. Ana...
Devamını Oku

Levrek Sarma

Levrek Sarma, Levrek balıklar arasında en lezzetli olanlarından biridir. Hafif ve lezzetli bir akşam yemeği için en güzel balık alternatiflerinden biri ...
Devamını Oku

Levrek Çorbası

Levrek Çorbası, tarifi, öncelikle belirtmek isterim ki vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir çorba çeşididir. Hasta olan kişilerin tercihleri arası...
Devamını Oku

Levrek Terbiyesi

Levrek Terbiyesi, balıkçıdan alınmış olan balıklar temizlenmiş bir şekilde size teslim edilir ve geriye kalan kısım tamamen size aittir. Bu noktada lezz...
Devamını Oku

Kağıtta Levrek

Kağıtta Levrek; Çupra, somon, alabalık, palamut gibi balıklarda kâğıtta yapılabilir. Küçük cins balıklar için uygun bir pişirme yöntemi değildir. Balığı kâğı...
Devamını Oku

Mantarlı Levrek Buğulama

Mantarlı levrek buğulama, Mantarlı levrek buğulama çok lezzetli bir Akdeniz mutfağı yemeğidir. Levrek Beyaz etli üzeri pullu bir balıktır. Eti yağsız ve çok ...
Devamını Oku

Fırında Kaya Levreği

Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürler...
Devamını Oku

Folyoda Levrek

Folyoda levrek, Folyoda levrek buğulanarak piştiği için eşsiz bir lezzete bürünmektedir. Oldukça lezzetli olan levrek bir de folyoda pişince iştah kabartan b...
Devamını Oku

Levrek Izgara

Levrek Izgara, Balık mevsimin gelmesi ile sofralarımızdan eksik etmediğimiz ve “denizden babam çıksa yerim” lafı ile deniz ürünlerinin ne kadar yararlı olduğ...
Devamını Oku

Fırında Levrek

Fırında Levrek, harika lezzetli bir tariftir. Fırında pişen balığın tadı çok başka oluyor. Levrek balığı, Moronidae familyasından gelmekte olan ve soğuk...
Devamını Oku

Fileto Levrek

Fileto levrek, Fileto levrek eşsiz lezzeti ile sofralarda yer alan bir yemektir. Genellikle ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Sağlığa faydası ile b...
Devamını Oku

Fırında Patatesli Levrek

Fırında Patatesli Levrek: Fırında patatesli balığı kim sevmez ki hangi balık olursa olsun yanına ince dilimlenmiş patateste güzel yakışıyor. Fırında patatesl...
Devamını Oku

Sebzeli Levrek

Sebzeli levrek: Fırında buğulama şeklinde hazırlanır. Hem göze hem de mideye hitap eder. Misafir ağırlarken tavsiye edebileceğimiz bu yemek için kolay bir ta...
Devamını Oku

Fırında Kaşarlı Levrek

Fırında Kaşarlı Levrek, Balık herkes tarafından bayılarak yenilen oldukça besleyici bir besindir. Omega üç açısından oldukça zengin olan balığın her türünün ...
Devamını Oku

Kaşarlı Levrek

Kaşarlı Levrek, Soğuk denizlerde yaşayan lezzetli mi lezzetli bir balık türü olan levrek balığı, içinde bulunan birçok mineral ve vitamin bakımından insan sa...
Devamını Oku

Kaya Levreği Taşı

Kaya levreği taşı, Kaya levreği balığı genelde Akdeniz ve Karadeniz de yaşayan otçul bir balık türüdür. Vitamin değerleri bakımından da oldukça zengin bir öz...
Devamını Oku

Kaya Levreği

Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu...
Devamını Oku

Fırında Deniz Levreği

Fırında deniz levreği, levrek ılık ve soğuk denizlerde yaşayan bir balık türüdür. Levrek balığının derisi pullarla örtülü, karnı gümüş renklidir. Bu görüntüs...
Devamını Oku

Fırın Levrek

Fırın levrek: evde sık sık yapılabilecek yemek çeşitleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde levrek oldukça sevilen bir balık çeşididir. Sofralarda sık sık ye...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kaşarlı Levrek
Kaya Levreği Taşı
Kaya Levreği
Fırında Deniz Levreği
Fırın Levrek
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024