{ "title": "Tatlı Su Levreği", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Tatli-Su-Levregi-61.gif", "date": "19.01.2024 23:49:12", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Tatlı Su Levreği, bilimsel adı Perca fluviatilis olan Percidae familyasına bağlı ve tüm familyaya adını veren balık türüdür. Bu balık adını verdiği tatlı su levrekleri familyasının temsilcisi olarak kabul edilir. Türkiye'de tatlı su levreği ve kızılkanat levrek gibi adlarla tanınırken yabancı kaynaklarda perch, redfin perch, European perch, reddie, baars, perca, barsch, okun gibi adlarla geçer.

Tatlı Su Levreği Genel Yapısı

Büyük ağızlı, sırtı koyu zeytin yeşili, yanlara doğru ise açık yeşil karın kısmı beyazdır. Yan taraflarında yukarıdan aşağıya 5 – 6 siyah şerit uzanır. Şeritler gençlerde daha belirgindir. Kuyruk yüzgeci gelişmiştir, sırt yüzgeci iki parçalı olup ön parça dikenlidir ve siyah lekeleri vardır. Solungaç kapakları da dikenlidir. Karın ve anüs yüzgeçleri kırmızı, pulları iri, derisi kalındır. Avrupa'da yaygın olarak bulunur. Türkiye'de Kuzey bölgelerde bulunur. Amerika'daki yakın akrabası sarı levrek ile çok benzerler.

Kış sonunda su sıcaklığı 7 dereceyi bulduğunda yumurta dökerler. Gece az akıntılı veya durgun ama yoğun bitki örtüsü arasına dişinin rastgele attığı yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yetişkin bir dişi 100.000'den çok yumurta dökebilir. Yapışkan yumurtalar dipteki ot ve taşlara yapışır. Yumurtlama yaz boyunca sürebilir. 7-8 günde açılan yumurtalardan yavrular çıkar. Yavrular akıntıdan derin sulara taşınır ve orada planktonlarla beslenirler. Birkaç hafta sonra sığ sulara geri dönerler ve orada sivrisinek ve diğer böcek kurtları ile beslenirler. Dişiler 2-3 yaşında yumurta dökmeye başlar. Erkekler Maksimum 60 cm. Boya ve 4 kilo ağırlığa erişebilir ancak bu çok nadirdir. Ömürlerinin 10 yıl olduğu tahmin edilmektedir. Uzun göçler yapabilen balıklardır.

Tatlı Su Levreği Çevreyle Etkileşimleri

Tatlı Su Levreği, bulunduğu sulardaki küçük balıkları, larvaları ve böcekleri yerler. Saldırgan bir yırtıcıdır. Kendi türünün küçüklerini de yiyen bir yamyamdır. Ağır akıntılı veya durgun suları sever. Su bitkileri saklanma ve beslenme ihtiyaçları için önemlidir. Sert akıntıların olduğu nehirlerde sakin koylarda veya ters akıntı ile sakinleşen suları tercih eder. Bulanık su avlanmalarını zorlaştırdığından pek buralarda bulunmazlar. Küçük levrekler sürü halinde gezerken büyükler yalnız dolaşma eğilimindedir.

İlkbaharda yumurta dökümü ve sonrasında sığlıklarda gezer. Yazın daha derin sulardadır. Sonbaharla birlikte yavaş yavaş derinlere iner. Kışın suyun en derin yerlerine çekilir. Avcılığı yumurtlama dönemi dışında yıl boyu hatta kışın buz üzerinde bile yapılır.

Tatlı su levreği atmosfer basıncındaki değişimlerden oldukça fazla etkilenir. Düşük atmosfer basıncında kapalı ve bulutlu havalarda iştahını kaybeder.
" } ] }