{ "title": "Taş Levreği", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Tas-Levregi-75.jpg", "date": "19.01.2024 08:42:43", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Taş Levreği; Kaya levreği veya Granyoz olarak da bilinmektedir. Taş levreği Sciaenidae familyasına ait bir balık türüdür. Ağzının içerisinde bulunan sarı renkten ötürü sarı ağız diye de bilinen bu balık Halili olarak da adlandırılmaktadır. Taş levreğinin eti beyaz ve boyu maksimum iki yüz otuz cm kadardır. Ekonomik açıdan değeri yüksek olan bu balık derin suları sever ve etçil olarak beslenen bir balıktır. Taş levreğinin etçil bir balık olduğu içini Hamsi ve Sardalya ile beslenmektedir. Uzaktan bakıldığında levreği andırmasından ve mağara dipleri ve kaya dipleri gibi yerlerde yaşama alanı belirlemesinden ötürü taş levreği olarak adlandırılmaktadır. Vücut yapısı itibarı ile iri bir balık olan taş levreği, yanlardan basık bir yapıya sahip olup gözleri ve başı normalden daha büyük bir yapıya sahiptir. Kafa kısmı ve derisi iri pullar ile kaplı olup, pulları derisine iyice yapışmış vaziyettedir. Sırt kısmı ise kirli sarı ve kurşini renklere hâkim bir yapıdadır. Ağız yapısı etçil olmasında ötürü büyük olan taş levreğinin yan çizgileri düzgün ve muntazam bir yapıya sahiptir. Ayrıca kuyruk yüzgeci palet şeklinde ve yüzme esnasında sallana sallana işlev göstermektedir. Gerektiği durumlarda çevik ve atik bir vücuda sahip olmasından ötürü avcı yönü gelişmiştir.

Taş Levreği Üreme

Balığın üreme dönemleri ilkbahar mevsiminde gerçekleşir. Üreme dönemleri ilkbaharda başlayıp ağustos ayına kadar devam eder. Benzerliğinden kaynaklı olarak taş levreği ismini alan balığın eti levrek eti kadar lezzetlidir. Ülkemizin deniz sularında az olmasından ötürü olta ile avcılı pek olmayan bir balıktır. Taş levreği, deniz balıklarının yetiştiriciliğinde alternatif ürün olarak yetiştirilen bir balık türüdür. Bu balık çiftlikler ilk yetiştirilmesi Fransızlar tarafından 1995 yılında yapılmıştır. Taş levreği yetişkin bir balık olduğunda ortalama olarak yetmiş beş kiloya kadar büyüyebilen bir balıktır. Özellikle Avrupa'da hususi olarak yetiştirilen bir balık olan taş levreği avlaması müthiş bir balık türüdür.

Taş Levreği Avlanması

Bu balığın avlanması için aslında özel bir yeme gerek yoktur. Her çeşit yem kullanılabilen bu balık türünde önemli olan nerede olduğunu bilmek yeterlidir. Taş levrekleri bilinçsiz avlanmadan kaynaklı olarak ülkemizin sularında gitgide azalan bir balık türüdür. Çünkü bu balığın ulaştığı devasa boyutları bilmeyen amatör balıkçılar yakaladıkları orta büyüklükteki balıkları bırakmamalarından dolayı gün be gün azalmaya başlamasına neden olmaktadır. Taş levreğinin tekneden avlanma teknikleri özenli bir şekilde olta takımının hazırlanması gerekmeksizin yapılabilmektedir. Kıyı balığı olarak bilinen bu balık kenarlarda avlanması hem kolay hem de zor olan bir balık türüdür. Nedeni de mağara ve kayalık diplerinde yaşamalarından kaynaklanmasıdır. O nedenle taş levreği gibi balıkların gelişim evrelerini tamamlanmasının beklenmesi hem balığın türünün tükenmesini engelleyeceğinden hem de tek bir balıkla bile gereken balık satışının sağlanacağından habersiz amatör balıkçıların bilinçli bire şekilde avlanmayı öğrenmesi gerekmektedir. Yapısal özelliklerinden dolayı levreğe benzetilmesini avantaj olarak gören balık avcıları taş levreğini yani Granyoz'u levrek olarak satışa sunmaktadırlar. Bu benzerliklerinden ötürü taş levreğinin türü neredeyse tükenmeye yakın hale gelmiştir.
" } ] }