{ "title": "Sütlü Levrek", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Sutlu-Levrek-64.jpg", "date": "19.01.2024 22:27:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Sütlü levrek, olur mu demeyin. Bunu yedikten sonra tadına bayılacaksınız. Sütlü balık olarak da bilinen bu tarif, en çok levrek, lahos gibi balıklarla yapılıyor. Bu balıkların beyaz etli olması ve lezzetli olması tarifi nefis bir hale getiriyor. Sütlü levrek yapmak için büyük boy bir levrek almalısınız. Yaklaşık 450-500 gram hatta biraz daha büyük levrek olursa iyi olur. Ayıklarken hiç zorluk çekmezsiniz. Eskiden balıkla süt, yoğurt yenmez derlerdi. Günümüzde balığın yanında yoğurtlu mezeler yeniyor, hatta böyle sütle balık bile pişiriliyor. Şimdi hazırlıklarımıza başlayalım. Yapımı biraz zahmetli olsa da sonunda emeklerimizin karşılığını alacağız. Herkese kolay gelsin.

Sütlü levrek için gereken malzemeler
Sütlü levrek nasıl yapılır?

Levreklerin tazeliğine dikkat ederek almalıyız. Eğer balıkçımız balıkları temizlerse iyi olur. Çünkü bu tarif biraz el oyalayıcı oluyor. Balıkları bol suyla yıkayın. Daha sonra genişçe bir tencereye bol su koyun. Balıkların üzerini örtecek kadar yeterli olur. Levrekleri tencereye alın. İçine sirkeyi ve defne yapraklarını atın. Su kaynadıktan sonra balıkların 10-15 dakika orta ateşte pişmesi yeterlidir. Daha sonra balıkları bir kevgire alarak soğutun. Balıkları kaynatırken içine sirke koymamızın nedeni balık kokusunu alması içindir. Ne kadar faydalı olduğunu sizde göreceksiniz. Balıkları ayıklayacağız ancak iyice soğumasını bekleyelim. Çünkü soğuduğunda balık daha kolay ayıklanır.

Levrekler soğuduğu zaman hemen ayıklamaya başlayın. Yalnız kılçıklarına çok dikkat edin. Bu tarifin tamamen kılçıksız balıkla hazırlanması önemli. Balığın derilerini de ayırın. Sadece beyaz etli kısımları küçük parçalar halinde ayırın. Balıklar ayıklandığında işimizin çoğu bitecek. Sütlü levrek pişireceğimiz bir borcam hazırlayın. Dikdörtgen borcam buna gayet uygun olur. Ayıklanmış balıkları borcamın içine yayın. Bunun üzerine dilimlenmiş ve haşlanmış mantarları yayın. Tane karabiberleri serpin.

Bu arada bir tencerede tereyağını eritin ve unu hafifçe kavurun. Buna sütü azar azar ilave ederek karıştırın. Gerekirse çırpıcıyla karışımı çırparak topaklaşmasını önleyin. Rende kaşar peynirinin yarım bardağını bunun içine karıştırın. Daha sonra borcamın içindeki malzemelerle karışımı harmanlayın. Fırını 180-200 derecede ısıtarak, sütlü levreği fırına atın. Üzeri hafifçe kızardığında yemek pişmiş olacak. Fırından alarak üzerine kalan kaşar peynirini yayın. Bunu yeniden fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardığınızda sütlü levrek servise hazır olur. Servis tabaklarına alarak sunumunuzu yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }