{ "title": "Levrek", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Levrek-81.jpg", "date": "20.01.2024 00:18:57", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Levrek; Atlantik okyanusu, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz sahillerinde bulunmaktadırlar. Levreğin boyları 40-100 cm arasındadır. Levrekler yaklaşık olarak 8-10 kg ağırlığındadır. Levrek yırtıcı bir deniz balığı olarak bilinir. Küçük ve siyah beneklere sahip olduğundan alabalığı da andırabilir. Eti çok lezzetlidir. En pahalı ve lezzetli balıklardan olan levrek için 'Balıkların Şahı' tabiri kullanılmaktadır. Levrek balığını iki ana grupta sınıflandırabiliriz.

Tuzlu su levreği; Hanigiller ailesindendir. Ilık ve soğuk denizlerde hayat sürdüren, güçlü ve hızlı bir balık türüdür. Sudak ismiyle de bilinmektedir. Vücudu füzeye benzemekte ve derisi iri pullarla çevrilidir. Sırtı kurşuna benzeyen bir renkte ve karnı gümüş rengindedir. Küçük ve siyah beneklere sahiptir. Dişlerinin üzerinde bile dişlere sahiptir. Etçil ve aynı zamanda yırtıcıdır. Daha çok karides, yengeç, küçük balık ve kurtçuklarla beslenmektedir. Boyları 40 ile 100 cm arasında değişiklik göstermektedir. Genelde 8-10 kg aralığındadır. 15 kg ağırlığında olan tuzlu su levrekleri de bulunmaktadır. Tuzlu su levrekleri kuşkulu balıklar olduğundan daha çok kıyılara paralel olarak tek başına dolaşmaktadır. Oltayla yakalaması zordur. Tuzlu su levreğinin etinde yağ olmaz ve çok lezzetli bir ete sahiptir. Türkiye kıyılarında ise Akdeniz, Marmara ve Karadeniz kıyılarında yaşarlar. Cahil insanlar tarafından dinamitle avlandığından dolayı nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Karadeniz'de Rusya, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye kıyıların sığ ve sahile yakın olan yerlerinde, Afrika'nın kuzey batı sahillerinde ve Atlantik Okyanuslarında da bulunmaktadırlar. Bütün mevsimlerde, çoğunlukla mayıs ortalarından ekim ayının sonlarına kadar avlanmaktadır. Genç levreklerin sırtlarında siyah benek bulunmaktadır. Ergin olanların sırtları ise beneksiz ya da koyu renge sahiptir. Ayrıca gıda kaynaklarına sahip olan ringa balıklarını takip ettikleri zamanda süreler halinde dolanmaya başlarlar. Akdeniz'de Mayıs-Ağustos ayları arasında üreme yapmaktadırlar.

Tatlı su levreği; Perca fluviatilis ailesindendir. Ağustos ve Ekim ayları geldiği zaman ırmak ağızlarında üremeye başladıklarında sürürler halinde toplanmaktadırlar. Avrupa ve Kuzey göl, nehir ve ırmaklarında ikamet ederler. Tatlı su levrekleri obur ve yırtıcıdır. Tatlı su levrekleri suyun bir metre altında pusu kurarak diğer su hayvanlarını pusuya düşürür. Tatlı su levrekleri 15-60 cm boyları arasındadır. Tatlı su levrekleri 1-3 kg arasında ağırlıkta olurlar. Tatlı su levrekleri Türkiye'de Sapanca ve Küçük çekmece göllerinde bulunmaktadırlar. Tatlı su levreğinin çoğunlukla sırtı siyah-yeşil renklerdedir. Tatlı su levreğinin bedeni sert pullarla örtülüdür ve genelde tek gezerler. Şimşek çakmasından ve gök gürlemesi olduğu zaman derinlere doğru kaçarlar. Tatlı su levrekleri beyaz ve lezzetli bir ete sahip olup sazan balığından daha az kılçığa sahiptirler. Tatlı su levreğinin sindirimleri oldukça kolaydır. Son ve alabalıklardan sonra eti en güzel olan bir tatlı su balığı türüdür.
" } ] }