{ "title": "Levrek Balığı", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Levrek-Baligi-34.jpg", "date": "21.01.2024 02:34:30", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Levrek balığı, günümüzde insanların severek tükettikleri balık türlerinden biridir. Küçük balık türlerine göre biraz daha büyük olan bu balık daha çok fırında pişirilerek tüketilmektedir. Levrek balığı gerek lezzetiyle gerek pişirmesindeki kolaylıkla insanlar tarafından çok sevilir. Özellikle orta boylarda olması nedeniyle kılçığından ayrılması da çok kolaydır. Zaten bu balığın insanlar tarafından çok sevilmesinde etkili olan en önemli iki etken lezzeti ve kılçığından ayrılması durumudur. Levrek balığı, moronide familyasını oluşturan bir balıktır. Bu familya içerisinde yer alan levrek, ülkemizde bulunan denizlerde yaygın olarak görülmekte ve balıkçıların ağına takılmaktadır. Genellikle soğuk denizlerde yaşayan balık türleri, bu özelliklerine her ne kadar bağlı olsalar bile özellikle Karadeniz Bölgesinde biraz daha yaygındır. Bu nedenle ülkemizde tüketmek amacıyla satışları yapılmaktadır. Levrek balığının diğer balıklara göre önemli bir farklı ise derisinin iri pullarla örtülü olmasıdır. İri pulları sayesinde pişirme sırasında biraz daha yavaş pişerek lezzetinin artması sağlanmaktadır.

Levrek balığı fiziksel özellikleri nelerdir?

Levrek balığının sırt bölgesi oldukça düzgün bir şekil almıştır. Halk arasında sırt kısmı kurşun rengi olan gri bir haldedir. Bu renkte olması aslında bu balığın suda biraz daha rahat bir şekilde görülmesini sağlamaktadır. Özellikle güneş ışığında sırtındaki kurşun rengi bölgesi parlar ve levrek balığını rahat bir şekilde görebilirsiniz. Balığın karın bölgesi ise daha parlak gümüş rengidir. Parlak gümüş rengi olduğu için ışık olmasa bile bu bölgesinde bulunan pullardan balığı görmek mümkündür. Bazı levrek balıkları küçük boyutlarda ve oldukça benekli bir halde olabilir. Diğer levreklere göre biraz daha korkutucu görünen bu türlerinde de lezzet ve pişirme açısından herhangi bir farklılık olmayacaktır. Benekli olan levrekler daha çok genç ve yeni sezon levrekleridir. Levrek balığının boyundan bahsedecek olursan ortalama bir levrek 70 cm kadardır. Bazı levrekler 40 cm olurken bazıları ise 100 cm'ye kadar çıkabilmektedir. Bu nedenle diğer balıklara göre biraz daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Levrek balığı ağırlık olarak da biraz fazladır. Yaklaşık olarak 10 kg ağırlığa kadar levrek bulmak mümkündür. Hatta bazen 15 kg kadar levrekler de satışa sunulmaktadır.

Levrek balığı genel özellikleri nelerdir?

Levrek balığı, ülkemizde hemen hemen her mevsim görülebilen bir balık türüdür. Fakat en çok mayıs aylarının ortasında ve kasım aylarının sonlarına doğru çoğalır. Sonbahar aylarında levrek balığı yavrularını alarak sürü halinde ilerlerler. Bu nedenle denizlerde levrek balığı sürüsüne rastlamak mümkündür. Genel olarak levrek balıkları etçil balıklardır. Bu nedenle yırtıcılar arasında yer almaktadır. Deniz altında yırtıcı balıklar arasında yer aldıkları için diğer küçük balıkları parçalarlar. En çok karides ve yengeç gibi su altı ürünleriyle beslenirler. Levrek balığı, üreme zamanlarında yağsız olur. Bu nedenle lezzet açısından ciddi olarak olumsuz şekillerde sonuçlanabilir. Fakat diğer dönemlerde yağlanma arttığı için levrek çok daha lezzetli olacaktır. Bunun yanı sıra özel olarak bazı çiftliklerde levrek balığı üretilmektedir. Üretilen levrek balıkları, direk olarak satışa sunulduğu için biraz daha özenli bir şekilde yetiştirilir. Genellikle çiftliklerde satış amaçlı yetiştirilen levrek balıkları, biraz daha yağlı olduğu için diğer birçok levrekten çok daha lezzetli olmaktadır. Bu nedenle en lezzetli levreği çiftliklerde bulabilirsiniz.
" } ] }