{ "title": "Kaya Levreği", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Kaya-Levregi-72.gif", "date": "21.01.2024 07:14:06", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Kaya levreği: Uzaktan bakınca kocaman gibi görünür. Vücut yapısı oldukça büyüktür ve gözleri normaldir. Deri ve kapak kısmı büyük pullarla örtülüdür. Bu pullar derisine yapışmıştır. Yanları kırık beyaz karnının rengi ise güneşe benzer renktedir. Ağzını kocaman ve ağzın için sarımtırak olduğundan bu rengi bürünerek sarıağız ya da diğer adıyla Kaya levreği ismi verilmiştir. Yan çizgileri oldukça düzgündür ve yüzme kesesi bulundurur. Oldukça büyüktür. Sırt yüzgeci 2 adettir. Önündeki yüzlü için dikenleri oldukça sivri ve batma özelliğine sahiptir. Kuyruk yüzgeci palet halinde olup bu sayede balık kolayca denizde edebilmektedir. Balık kuyruğunu sallayarak çevik hareketlerle yüzer fakat diğer yüzgeçleri normal gelişir. Ağız boyutuna uygun olan balıklarla ve kabuklu canlılarla yaşamını sürdürür ve üreme mevsimleri ilkbahardadır. Eti Levreğin eti kadar taze ve lezzetlidir. Sularımızda doğal olarak yetiştirme olasılığı azdır. Bu yüzden olta ile avcılığı yapılmaz. Levrek ve sinarit avlamaya yarayan kaşık olta ile her an avlanabilir. Fanyalı ağlarla ve manyak ile tutulur.

Kaya levreğinin diğer adı granyoz balığı olarak bilinir. Ekonomik değeri olan balıklardandır. Deniz ürünleri bakımından oldukça fazla tüketilir. Deniz balıkları Üreticiliği bakımından alternatif türlerden biridir.1995 yılında Fransa'da bulunmuştur. 2005'ten itibaren Türkiye'de yetiştirilmektedir.

Avcılığı

Kaya levreğinin avlanabilmesi için bölgesinin kesin olarak bilinmesi gerekir. Yem olarak canlı ya da ölü karides kullanılır. İstiridye ve kalamar da seçenekler arasındadır. Bu balık türleri her şeyi yeme olarak görebilir karides, Sülünez, midye Yem olarak fark etmez. Burada önemli olan yemin taze olmasıdır. Bu yüzden yemin canlı olması daha avantajlıdır. Ege ve Akdeniz Bölgesin de avcılık kürek çekerek yapılabilir. Kıyılara 150 metre uzaklıkta bulunabilir. Bu balık türü genellikle kırma kayalıklar, batıklar, derin merdimek çevreleridir. Dere içlerinde de görülmektedir. Kalamar benzeri sahte yemler de bu balığın ilgisini çekecektir.

Bırakma olta avcılığı

Yöntem balıkçılıkta kullanılan yem kefal ispari gibi bırakma oltada canlı kalabilecek balıklardır.

Tekneden avcılığı

Bu yöntemde, canlı balık ve bütün kalamar parçaları kullanılabilir. Bu avda sürprizler olabilir. Bu av da ağırlığı ortalama 75 kilograma kadar büyük bir balık karşınıza çıkabilir.

Kıyı balıkçılığı

Sörf takımlarla hafif rüzgârlı havada yapılması uygundur. Yem olarak sübye, kalamar, jumbo karides tercih edilebilir. Akdeniz ve Ege kıyılarında bu avlanma yöntemi uygundur. Kaya levreğini avlamak kolay fakat onun yaşadığı yerleri bulmak biraz zordur." } ] }