{ "title": "Fırında Kaya Levreği", "image": "https://www.levrek.gen.tr/images/Firinda-Kaya-Levregi-53.jpg", "date": "19.01.2024 16:02:24", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında Kaya Levreği, kaya balığı halk arasında daha çok eşkina olarak da bilinir. Karadeniz bölgesinde yetiştirilir. Göçebe bir balık türü değildir. Ömürleri süresince aynı bölgede yaşarlar. Daha çok sonbahar mevsiminde görülür. Kaya levreğini mevsiminde tüketmek daha lezzetli bir yemek olmasına yardımcı olur. Ayrıca balıkların taze olmasına özen gösterilmelidir. Kaya levreği ister kızartma ister fırında ister ızgara olarak yapılabilir. Fırında yapılan kaya levreği diğer çeşitlerine göre daha az yağ kullanılarak yapıldığı için daha çok tercih edilir. Formunu koruyanlar ya da diyet yapanlarda rahatlıkla tüketebilir. İster balıkçıdan temizlenmiş olarak satın alınabilir ya da evde de temizlenebilir. Fırında yapılacak balıkların genel olarak fileto şeklinde hazırlanması tavsiye edilir. O nedenle balıkçıdan alınacak levreklerin temizlendikten sonra iki uzun parçaya ayrılması rica edilmelidir. Yapımı oldukça kolaydır. Davet sofraları için rahatlıkla tercih edilebilir. İçerisinde birden fazla sebze olduğu için başlı başına bir ana yemektir. Yanında sadece yeşil salata ile servis yapılır.

Fırında Kaya Levreği İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Kaya Levreği Nasıl Yapılır?

Fırında kaya levreği tarifi için öncelikli olarak tüm malzemelerin hazırlığı yapılmalıdır. Kırmızı soğanların baş kısımları kesilerek kabukları soyulur. Domateslerin, havuçların ve patateslerin kabukları soyulur. Biberlerin baş kısımları kesilerek tohumları ayıklanır. Tüm malzemeler halka şeklinde ve 1 cm kalınlığında dilimlenir. Sarımsakların kabukları soyulur fakat doğranmaz. Limon kabuklarıyla birlikte dilimlenir. Maydanozlar saplarından ayıklanarak yaprakları iyice temizlenir. Kaya levreğinin pişirileceği fırın tepsinin tabanına yağlı kâğıt serilir. Tepsiye önce dilimlenmiş patatesler ve havuçlar dizilir. Üzerine soğan ve biber halkaları dizilir. Daha sonra maydanozlar serpilir ve üzerine domatesler dizilir. Tüm sebzelerin üzerine balıklar dizilir. Balıkların üzerine tuz, tane karabiber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Daha sonra tepsiye bütün haldeki sarımsaklar ve defne yaprağı ilave edilir. Son olarak balıkların üzerine limon dilimleri konulur ve 1 su bardağı su ilave edilir. Balıkların daha yumuşak olması için tepsinin üzeri alüminyum folyo ile kaplanır. Folyonun üzeri çatal yardımıyla birkaç yerinden delinir. Kaya levreği önceden ısıtılmış fırında 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Daha sonra fırından çıkarılan balıkların üzerinin kızarması için folyo çıkartılarak yeniden fırına verilir. Yaklaşık 5-10 dakika kadar daha pişirildikten sonra kaya levrekleri fırından çıkarılır. Oda sıcaklığında bir müddet dinlendirdikten sonra servis tabağına alınır. Fırında kaya levreği yanında yeşil salata ile sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }